Jak powstała prawdziwa włoska restauracja w Zakopanem. Historia Cristiny - Artykuł nr 1

 

Wnętrze Cristina Ristorante & Pizzeria

U stóp Tatr od 2014 roku Goście restauracji Cristina Ristorante & Pzzeria mogą wyruszyć w fascynującą podróż po smakach Italii…

Ale podróż właścicielki ku decyzji o stworzeniu restauracji zaczęła się dużo wcześniej. Zaczęła się od pasji do gotowania i chęci odkrywania nowych smaków, by z ich pomocą okazywać uczucia domownikom i rodzinie. Kiedy decyzja o otwarciu restauracji i dzieleniu się z jej Gośćmi owocami wieloletnich poszukiwań i poznawania włoskich smaków zapadła, należało wybrać odpowiednie miejsce. Okazał się nim budynek w centrum Zakopanego stojący na miejscu wybudowanej w r. 1928 przez Jana Trybułę siedziby drukarni Polonia.

Przystąpiono do ciężkiej pracy poprzedzającej otwarcie. Lokal przystosowano do potrzeb restauracji dbając o każdy szczegół. Tradycyjny piec do wypieku pizzy opalany drewnem okazał się niezbędny, by serwować Gościom to popularne włoskie danie dopracowane w najmniejszych szczegółach. Także dobór elementów tworzących wystrój sali nie jest przypadkowy. Właścicielka kierowana marzeniem o stworzeniu w sercu Zakopanego włoskiego zakątka inspirowała się wyglądem ulic włoskich miasteczek.

Ale restauracja to dużo więcej  niż tylko eleganckie wnętrze. Restauracja to przede wszystkim ludzie, którzy ją tworzą. Ludzie, którzy rozwijają się i nie ustają w poszukiwaniach, by móc codziennie zaskakiwać Gości i sprostać ich oczekiwaniom. Taki Zespół udało się skompletować w Cristinie. Tworzą go doświadczeni kucharze, którzy potrafią wydobyć z najwyższej jakości produktów smak sprawiający, że przygotowywane przez nich dania zapadają w pamięć. Starannie skomponowana została karta win, w której sommelier zaproponował także wina polskie. Efekty pracy zespołu zostały docenione przez twórców żółtego przewodnika Gault & Milleau, który od roku 2016 rokrocznie przyznaje restauracji czapkę.

Spełnieniem marzeń Właścicielki i ukoronowaniem miesięcy ciężkiej pracy, które poprzedzały otwarcie jest restauracja Cristina Rostorante & Pizzeria. Odrobina Włoch w sercu Podhala…

Najlepszym możliwym zwieńczeniem pracy w restauracji jest zadowolenie i uśmiech Gości po skończonym posiłku. Zapraszamy do odwiedzania nas i wyruszenia z nami w pisaną smakami podróż po Italii.